Society6 in računovodsko-davčna obravnava

Society6 in računovodsko-davčna obravnava


Society6 je ena od novejših in prodornejših platform za spletno poslovanje. Usmerjena je predvsem v umetniške izdelke, recimo še celo nekoliko bolj umetniške, kot podobne platforme (Etsy)…No ja, o umetnosti v tem članku ne bo tekla beseda, bomo pa obdelali več računovodskih vidikov.
 

Ta platforma deluje po principu preprodaje - torej sami umetniki vstopajo v poslovni odnos z ameriškim podjetjem Society6, LLC lociranim 1655 26th Street, Santa Monica CA, USA. Society6 pravzaprav uporablja njihove "umetnine" (designe, art, …) - v digitalni obliki - in jih nato uporabi pri svojih izdelkih. Končne izdelke načeloma izdela Society6, jih proda in odpošlje kupcem. S slednjimi torej umetnik v administrativnem smislu nima opravka v smislu odnosa prodajalec-kupec. Če se to sliši vse preveč zapleteno, morda za začetek preberite članek Society6 ponuja zanimivo poslovno priložnost za umetnike.

Platforma torej prodaja izdelke, umetniku pa za večino izdelkov potem ponudi 10% prodajni delež, kar pomeni torej prihodke od prodaje svojih storitev pravni osebi iz tretje države. Society6 torej te izdelke prodaja v svojem imenu. Vsebina prodaje so sicer res digitalni produkti, ki so po definiciji elektronske storitve - vendar ker gre za prodajo pravni osebi, se ne uporablja posebno pravilo (ki je sicer v uporabi za prodajo končnim kupcem), temveč splošno pravilo - obdavči se po sedežu prejemnika storitev.

Vas zanima večja učinkovitost?

POMEMBNO:

Plačilo poteka preko Paypal, kar ima dve ključni posledici iz računovodsko-administrativnega vidika:

  1. Izdanih računov za prodaje praviloma ni potrebno davčno potrjevati,
  2. Podjetnik potrebuje paypal, priporočamo business account - hkrati pa pomeni, da je potrebno transakcije na tem paypal računu obravnavati kot poslovne dogodke.

 

Poslovanje s paypal je torej še vedno eno bolj razširjenih načinov plačilnih storitev, zato je še kako pomembno, da računovodje to izvajajo učinkovito in se tako bolj posvečajo strokovnim vidikom, kot pa ročnemu pretipkavanju podatkov. Več o tem smo pisali TUKAJ.

Spletne platforme pa postajajo vse bolj razširjen način poslovanja podjetnikov in ponudnikov iz različnih branž. S tem se mnogim odpirajo odlične priložnosti, da svoje delo predstavijo in ponudijo praktično globalnemu trgu. Vsekakor pa pri tem ni za podcenjevati administrativnih in računovodskih zahtev.

 

 

 

 

Zapomnite si - Naj digitalno postane učinkovito.  Vaš Digi-As :) 

logo
ZNAJDI SE informatika d.o.o., 
Humekova ulica 19, 8270 Krško, Slovenija

Naj DIGITALNO postane UČINKOVITO

Najdete nas: